Stappen met Max in Zandvoort

Mijn ouderlijk huis stond in Heemstede. Het waren de jaren dat autoracen nog heel gewoon was. Regelmatig stond op zondag de doorgangsweg naar Zandvoort tot aan de hoek van onze straat mudjevol. Tussen die hoek en het circuit van Zandvoort ligt zeven kilometer. Bij wind uit zee was het gebrul van de motoren tot in onze achtertuin te horen. Het was allemaal nog lief en kneuterig en zorgen over het milieu bestonden nog niet. We spreken over de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.

Schermafdruk 2019-05-15 10.11.15
Volkskrant, 15-5-19

Vandaag lees ik dat er in Zandvoort weer Formule 1 geracet gaat worden. Prins Bernard, huisjesmelker uit Amsterdam en eigenaar van het circuit, heeft snode plannen. Sinds 1985 is er geen Formule 1 meer op het circuit verreden, te gevaarlijk en te duur om het veiliger te maken. Bij de prins speelt geld geen rol.

Als de eerste race in 2020 gereden wordt, is er van lief en kneuterig geen sprake meer. Maar liefst zes Boeings zijn er nodig om de race mogelijk te maken. Daarnaast nog 2.000 ton aan materieel op 250 vrachtwagens en per team 2.500 liter brandstof; 140 liter motorolie; 40 liter versnellingsbakolie en 90 liter koelvloeistof. Voeg daar een paar 100.000 bezoekers aan toe die willen stappen met Max en het gebrul zal oorverdovend zijn.

Gelukkig woon ik niet meer in Heemstede.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s