Betere koeien

“Better cows, better life” lees ik op een mij rakelings passerende bedrijfsauto. ‘Betere koeien, betere levens voor de koeien’, wauw, daar word ik nou blij van. Springende koeien in de wei, met hun kalfjes bij zich, de hele dag buiten gras eten en een beetje liggen herkauwen. Wat wil een koe nog meer.
cow-308624_1280

Ik neem een kijkje op de site van het bedrijf en lees:

“Breeding for better cows is possible in many different ways: better production, better longevity, faster growth, better health, better fertility, better  conformation and so on.

Betere koeien zijn efficiëntere melkfabrieken en leven langer, vat ik het maar even samen. Ik zie het al voor me. Honderden genetisch gemanipuleerde koeien in een overbevolkte stal, waar de stank niet te harden is en waar de doorgefokte beesten geen ligruimte hebben, omdat ze dankzij steroïden 24/7 op hun poten kunnen staan. Doorligplekken zijn verleden tijd.

“Better cows, better money”, bedoelen ze natuurlijk, maar dat zeggen ze liever niet. Ik begrijp nu wel waarom de auto zo’n haast had.

Arme koeien.

Een gedachte over “Betere koeien

  1. In een klein, slecht onderhouden, lees: dus met veel kruiden-weilandje tegenover ons huis, mogen elk jaar de koetjes met hun kleine kalfjes de hele zomer in de wei wonen. Dat bespaart de boer het melken, zodat hij elders zijn baan kan hebben. Over hun toekomst maak ik me niet zoveel illusies, maar voor nu is het echt wel een better life!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s