Jopie Huisman

Ik was er een paar daagjes tussenuit, naar mijn buurprovincie Friesland. Bij toeval kwam ik terecht in Workum en bij toeval liep ik langs het Jopie Huisman museum. De naam kwam me vaag bekend voor, Jopie Huisman, wie was dat ook alweer? Voor het antwoord hoefde ik alleen maar de deur binnen te stappen en dat deed ik.

jopie huisman
De eerste en de laatste schoenen, 1974. copyright Dutch Art Store

Wat ben ik blij dat ik die stap gezet heb. Met zijn schilderijen vertelt hij een verhaal. Een versleten broek is het verhaal van zijn scheiding, een jas verhaalt over zijn armoede. Met twee paar schoenen geeft hij het voltooide leven van een vrouw weer. Zo simpel, zo raak.

De Schilder van het Mededogen wordt hij genoemd en daarmee is geen woord teveel gezegd. Gaat dat zien.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s